söndag 30 juli 2017

Futtigt och blandat

Trumpspaning 2, del två

Det här är andra delen av fyra om att sortera i nyhetsflödet om The Donald


Del 4 Skandaler och kaos (kanske med någon formulering om cirkelknivparty)

Kategori två: futtigt och blandat


Det mesta som Trump, hans regering, eller republikanerna under hans eventuella ledning faktiskt åstadkommer, är inte speciellt viktigt. Mycket må vara uselt och oklokt, men det är sällan permanent eller storskaligt.

De drar en pipeline igenom ett indianreservat istället för bredvid det, satsar resurser på att utvisa fler papperslösa gästarbetare, eller försämrar villkoren för transpersoner i försvarsmakten. (Om det nu blir något av det sista, det kan mycket väl visa sig bara vara ett tweet och tillhöra förra kategorin.) Omoraliskt, oekonomiskt, skadligt ... men nästa president kommer att fatta andra beslut. Vare sig USAs framtid eller omvärld påverkas på något avgörande sätt.

Allt sånt här må vara upprörande i princip och avslöjar kanske vilka värderingar som vägleder besluten. (Och ibland frågar man sig: vilka värderingar då? Somliga beslut verkar bara vara nedrighet för nedrighets egen skull, som om den vägledande principen endast är "vilket beslut är mest provocerande för en välavlönad vänsterintellektuell storstadsbo?" Eller som komikern Bill Maher formulerade det: What would a dick do?) Men om du inte råkar vara amerikansk medborgare och har möjlighet (eller skyldighet) att göra något för att påverka, och om du inte råkar vara tex en av de ungefär sju tusen transpersonerna i USAs försvarsmakt, så är det inte mycket att ödsla kraft på.

Det är såklart någonstans mellan besvärligt och katastrofalt för de enskilda individer som drabbas, Trumps regering skapar personliga tragedier, men världen är full av elände. USA har inte monopol på homofobi, ekonomisk orättvisa och våld. De som styr just nu vill i många avseenden göra saker värre, och det är värt att veta, helhetsbilden är viktig, men de enskilda detaljerna är banala och deprimerande.

Och om du ser något som gör dig heligt rasande, kom ihåg att just det var kanske vitsen med kråksången. Särskilt om du kände dig manad att dela något på sociala medier.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar